Magento 2.3 – Nieuwe OS features en tips

Magento 2.Adobe

Sinds Adobe de scepter zwaait over het Magento rijk zwaait zijn er vooral aan de marketing en de B2B kant veranderingen onderweg. De overname van Magento door Adobe was alles behalve een impuls aankoop. Op verscheidene gebieden is een extreme voorbereiding te zien. De oplettende kijken kon zelfs ikoontjes en logo’s, daags na de overname veranderd zien worden. Er werd een iets andere branding en trots overal ‘an Adobe company’ compleet company wide, inclusief emails doorgevoerd.

Als dagelijkse gebruiker en ontwikkelaar van Magento 2 hebben wij echter ook op de werkvloer al veranderingen ondervonden. Met name op gebied van het pushen van features en bug squashes. Magento – Adobe heeft geld en dat is te voelen en zien. Het begin hiervan is te zien in de nieuwe Magento 2.3 versie die eind dit jaar uit komt.

 

Magento 2.3 features waar jij iets aan hebt.

 

Magento pagina bouwer

Sinds de overname van Blue Foot, je weet wel die handige page builder tool, zat het natuurlijk er al aan te komen. Je kunt in je open source straks na betaling van een kleine fee, een Magento native (red: programmering van Magento 2 gebeurd dus met deze module actief) pagina bouwer gebruiken. Thanks Blue Foot. Handig en een WordPress laag over de store hebben voor de minder tech-savvy gebruikers (hippe taal voor iemand die gemakkelijk met computers omgaat) straks niet meer nodig dus.

Snellere laadtijden

Magento 2.3 heeft php 7.2 ondersteuning straks in versie 2.3. Wij runnen onze stores op eigen servers en voor ons dus een leuke feature. Run jij je Magento op de hosting via een externe partij, vraag dan even naar de mogelijkheden als je straks over wil gaan. Er zitten wat haken en ogen aan dus als je twijfelt aan de kennis en/of kunde van je hosting partij, sla deze stap dan over.

De tweede feature is eigenlijk op papier de grootste. Progressieve web applicatie functionaliteit (PWA) komt in Magento 2.3 en zal een vast onderdeel van verbetering worden in de komende versies. Wat het doet is aan de hand van het mobiele toestel, je computer soort/mogelijkheden of ander systeem, compatibiliteit per onderdeel van Magento bepalen en alleen dat laden wat voor jouw systeem mogelijk is om te gebruiken. Omdat dit deels in je cache gebeurd is het daarmee straks ook mogelijk als je internet slecht is, alsnog de shop snel en volledig te bekijken.

Meervoudige voorraad locatie (MSI).

Ben je een grote speler of zit je over meerdere landen met meerdere voorraad locaties? Magento 2.3 is dan helemaal voor jou. Standaard zit er een meervoudige voorraad locatie managent tool in je Madobe 2.3 en komende tijd zul je op jouw schaal vele verbeteringen richting OS gaan. Thanks Adobe!

Betere beveiliging

2-factor beveiliging waarbij je administratie scherm nu ook via een extra sms of email met een inlogcode kunt beveiligen. Daarnaast zal Google’s ReCaptcha ook native ondersteund worden waarmee het nog lastiger wordt voor die vervelende Russische en Chinese bots om je database te bevuilen.

Overige functionaliteit

Ok ok, “overige” doet geen recht aan deze functies maar laten we eerlijk zijn, de gebruiker moet het uiteindelijk gebruiken en dat zijn jullie en niet wij. Maar toch voor de geïnteresseerden hier een techie-talk hoekje. Lees dit vooral niet als de woorden “Asynchronous” en “Mcrypt” zap-momentjes voor je zijn.

API: Asynchronous API, GraphQL en message queing

Bulk imports die multiple processes ondertussen kan laten lopen. Daarnaast bij het ontstaan van wachttijden een que die je request alsnog importeert, exporteert of edit. Een goede zet denken wij zeker gezien de B2B richting die we op gaan. GraphQL support wordt toegevoegd.  Je kunt daarmee je packages nog kleiner en preciezermaken en zo je module of storefront’s PWA design ook helemaal pinpoint precies kunt laten opvragen en zonodig laten chain-requesten. 

Mcrypt wordt Libosodium

Een belangrijke voor als je zelf hosting regelt als Magento ontwikkelaar. Mcrypt zit niet meer in php 7.2, dus als je dat gebruikt in je mod moet deze nu rekening houden met Libosodium als vervanger.

Declarative database schema

InstallSchema en UpgradeSchema classes die je nu gebruikt worden vervangen door een enkele XML en niet ‘littered’ over je hele Magento installatie XML files meer, jeej.

ElasticSearch naar OS

Elastic search wordt in 2.3 OS native en zal ook gefragmenteerde searches op bv product attributen toestaan. Geen extra search modules meer nodig dus.

Magento 2.3: Wanneer ga je over?

Wij houden van tech en Magento maar praktisch gezien moeten we ook streng zijn. De belangen van het voorkomen van offline tijd, bugs en ellenlange lijsten met support tickets zijn in niemand zijn beste belang. De PWA functie baart ons de meeste zorgen, hoe verhoudt dit met je custom edits en je evt custom modules? Laten we starten met de assumptie dat je altijd een nieuwe webshop start met de laatste versie en als je nog met 1 loopt je nu toch wel echt komende januari je overgangsplan moet starten. Dan hebben we de 2.0 early adoptors die in verschillende versies, zo tussen 2.0 en 2.1.5 wel echt vast zijn komen te zitten met wat terrible 0-day bugs. Ook die adviseren we meteen over te gaan als je dat nog niet gedaan hebt. Vanaf 2.1.7 en verder ben je wat vrijer in je keuzes als je iig alle security patches netjes installeert.

Wij adviseren nog even geduld te hebben met de overstap als je deze versies nog hebt. 2.3.0 gaan wij skippen en even 2.2x hodlen dus. Ook al staan wij als Magento fanaten te popelen natuurlijk om de nieuwe features te gebruiken. Er zijn veel technische achtergrond changes en dat leidt in eerste instantie tot bugs. Wil je het beste moment weten om over te gaan? Drop ons een PM, DM, linkedin, Email, connect, reply, of stay tuned en je bent straks de eerste die het weet.

Scroll ze!